Tęstinis kūrybinių improvizacijų ciklas „MUZIEJUS KITU KAMPU“

Tęstinis kūrybinių improvizacijų ciklas „MUZIEJUS KITU KAMPU“

Šilutės Hugo Šojaus muziejus jau trečius metus vykdo tęstinį projektą „Kūrybinių improvizacijų ciklas MUZIEJUS KITU KAMPU“, projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Šilutės rajono savivaldybė, rėmėjas UAB „Stamela“.

 

Projektas labai dinamiškas, apimantis daug veiklų: šiemet muziejus kvietė į grupės „Baltos varnos“ koncertą; vyko debatų ir repo dirbtuvės, kurias vedė edukatorius, lektorius Lukas Kulikauskas. Debatų dirbtuvių dalyviai diskutavo jiems aktualiomis temomis, kiti, išanalizavę repo kūrybinio proceso niuansus, repavo savo sukurtus ketureilius.

 

Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus edukatoriai Ona-Barbora Šlapšinskaitė ir Vidmantas Kazlauskas vedė edukacinius užsiėmimus ,,Triukšmų įgarsinimas“ ir ,,Spalvų scenografija“. Dalyviai buvo supažindinti, kaip įgarsinami kino filmai ir netgi patys pabandė tai padaryti, taip pat įsigilinę į spalvas ir jų keliamas emocijas, kūrė įvairiaspalves scenografijas.

 

Pasak projekto sumanytojos Sigitos Ežerskienės, „muziejus kitu kampu – tai atviras, įkvepiantis, saviraišką ir kūrybinę laisvę skatinantis muziejus. Tai kultūrinės, istorinės patirties perteikimas šiuolaikinėmis priemonėmis.“

 

Baigėsi ir visą savaitę trukusios kūrybinės dirbtuvės „Muziejus kitu kampu“. Šios dirbtuvės – sudedamoji projekto „Muziejus kitu kampu“ dalis, užbaigusi renginių ir koncertų ciklą. 5 dienas įvairaus amžiaus dalyviai su menininkais Vytautu Bliūdžiumi ir Aurimu Liekiu kūrė ir gamino menines instaliacijas, kurios papuoš Šilutės Hugo Šojaus dvaro kiemą.

 

Šių metų kūrybinių dirbtuvių tema – etnografinės Mažosios Lietuvos tautosaka, kuri, perteikiama vaizdinga kalba, ugdo žmogaus kūrybiškumą, skatina domėtis praeitimi, turtina dvasinį pasaulį. Dailės kūriniai, kaip materialus objektas, greičiau patraukia dėmesį ir gali būti panaudoti ugdant kūrybiškumą, padėti puoselėti lankytojų meninį skonį ir tautos nematerialųjį kultūros paveldą.

 

Kūrybinių dirbtuvių metu sukurtas „laimės ratas“ su įvairiais pamokymais ir perspėjimais iš tautosakos. Šiandien tokie pamokymai mums kalba ir apie seniau gyvenusių žmonių pasaulėžiūrą, ir apie tai, kad pasaulis turi ir nematomą pusę. Jame greta mūsų gyvena įvairios nežmogiškos, nevisad matomos būtybės (laumės, velniai, raganos, kaukai, aitvarai, slogučiai ir kt.), linkinčios ne tik gero. Dažnai jos pasirodo iš pirmo žvilgsnio žmogišku pavidalu. Tik akylas žmogus gali pamatyti skirtumus! Nežinodamas, kaip atpažinti ir kaip su jomis bendrauti, žmogus gali prisidaryti bėdos ar net pražūti, todėl žinoti, ką daryti, jei pradeda dėtis keisti dalykai, naudinga kiekvienam.

 

Dar vienas meno kūrinys – suoliukas, piešiniais pasakojantis Šilutės miesto istoriją. Ant ąžuolinio suolelio išdeginti vaizdai tampa simboliais, žiūrint į juos, galima pasakoti istorijas, legendas ir padavimus. Vieniems simbolis yra tik vaizdas, kitiems jis įgyja prasmę ir sava kalba perduoda žinią ateities kartoms.

 

Tad užsukite į muziejaus kiemelį ir pamatykite muziejų kitu kampu!

 

 

Šilutės Hugo Šojaus muziejaus informacija

2023-06-30

Close Menu
Pakeisti dydį
Kontrastas