LIETUVOS ŽYDŲ GENOCIDO AUKŲ ATMINIMO DIENA ŠVĖKŠNOJE

LIETUVOS ŽYDŲ GENOCIDO AUKŲ ATMINIMO DIENA ŠVĖKŠNOJE

Lietuvos žydų genocido aukų atminimo diena Lietuvoje oficialiai minima rugsėjo 23 d., kuomet prieš 80 metų buvo likviduotas Vilniaus getas, tačiau Švėkšnoje simboliškai šis minėjimas prasidėjo rugsėjo 20-ąją, kuomet 1941 m. buvo sunaikinta Švėkšnos žydų bendruomenė.

 

Šią dieną Švėkšnos „Saulės“ gimnazijos gimnazistai rinkosi Švėkšnos sinagogoje, kur skaitė VARDUS, vėliau žiūrėjo „Nepatogaus kino klasės“ filmą „Du medžiai Jeruzalėje“ (rež. Juan Pablo De Gamboa, Vokietija, 2022 m.). Filme aštuoniasdešimt septynerių metų Kornelija pasakoja savo tėvų – Donatos ir Eberhardo Halmrichų – istoriją, vykusią Antrojo pasaulinio karo metais. Jie buvo tie, kurie apsisprendė nenusigręžti nuo persekiojamų žydų ir jiems padėti. Filme vaizdžiai perteikiami keli gelbėjimo ir pagalbos žydams būdai: slapstymas ūkyje, maisto suteikimas, gyvenamosios vietos ir darbo parūpinimas, turto išsaugojimas ir orus bendravimas.

 

Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dienos minėjimas persikėlė ir į kitą savaitę: rugsėjo 25 d. Švėkšnoje lankėsi moksleiviai su mokytojais iš Ketvergių pagrindinės mokyklos ir Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos. Moksleiviai buvo supažindinti su Švėkšnos miestelio istorija, išlikusiu centrinės dallies paveldu, pristatytas sinagogos pastatas. Veiviržėniškiai dalyvavo edukaciniame užsiėmime „Virtualus turas Švėkšnos sinagogoje“, kurio metu galima „keliauti“ laiku. Papildytos 3D realybės turo metu galima nusikelti į XX amžiaus 3 ir 4 dešimtmečius, kuomet pastatas buvo funkcionuojantis kaip maldos, susitelkimo ir mokymosi vieta. Turo metu galima pamatyti atkurtą tarpukario sinagogos vyrų maldų salės vaizdą ir atkurtus siužetus bei objektus. Trys skirtingi siužetai pristato 3 skirtingas sinagogos funkcijas: chederis – mokymosi, pamaldos – religinę ir vestuvių ceremonija – susirinkimų vietos funkciją.

 

Virtualus turas vyksta Švėkšnos sinagogoje išmaniojo įrenginio pagalba, kuriuo skenuodami aplinką galima matyti sukurtus papildytos 3D realybės vaizdus ir vėliau atlikti užduotį, siekiant užtvirtinti pamatytą bei išgirstą informaciją. 

Švėkšnos muziejuje istorijos galima mokytis įvairiais būdais: ekskursijų, edukacinių užsiėmimų metu, filmų peržiūrų ir įvairių užsiėmimų po peržiūrų metu. Labai vertiname mokytojų pastangas ir siekį bendradarbiauti ugdymo procese bei mokymosi įstaigų sudarytas sąlygas mokiniams mokytis apie Holokaustą ne tik aplankant masines genocido aukų kapavietes, bet ir skiriant laiko įsigilinti į temą ir ją aptarti.

 

Minėjimai skirtingu laiku vyko bendradarbiaujant su: „Nepatogaus kino klase“;

Švėkšnos „Saulės“ gimnazija (istorijos mokytoja Daiva Vileikienė);

Ketvergių pagrindine mokykla (istorijos mokytojas Rubenas Bukavickas, psichologė Ieva Krušaitė);

Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazija (istorijos mokytojas Arūnas Mikalauskas, lietuvių k. mokytoja Ramutė Stankuvienė).

Tekstą parengė Šilutės Hugo Šojaus muziejaus 

Švėkšnos ekspozicijos muziejininkė Monika Žąsytienė, 2023-09-26.

Close Menu
Pakeisti dydį
Kontrastas