Muziejaus leidinių lentyną papildė katalogas „Hugo Šojaus augalų rinkinys“

Muziejaus leidinių lentyną papildė katalogas „Hugo Šojaus augalų rinkinys“

Turime naujieną! Šilutės Hugo Šojaus muziejaus leidinių lentyną papildė muziejininko-istoriko Igno Giniočio parengtas katalogas „Hugo Šojaus augalų rinkinys“. Šiame leidinyje pristatomas dvarininko kaupto ir iki šių dienų išlikusio seniausio Rytprūsių herbariumo dalis – publikuojama beveik 200 vnt. augalų.
Augalijos pažinimas buvo neatsiejama H. Šojaus (1845–1937) gyvenimo dalis. Domėtis augalais jį paskatino Klaipėdos aukštesniosios mokyklos gamtos pažinimo ir piešimo mokytojas Ernstas Gustavas Julius Valdhaueris. Baigęs mokyklą H. Šojus botanikos mokėsi savarankiškai, pagal galimybes augalus rinko ir stebėjo visur, kur tik teko gyventi ar apsilankyti kelionių metu: Lapynų, Lėbartų, vėliau Šilokarčemos (Šilutės) dvarų apylinkėse, Vokietijoje, Šveicarijoje, Italijoje, Norvegijoje ir net tolimajame Egipte.
Šilutės Hugo Šojaus muziejuje saugoma tik dalis (1061 vnt.) išlikusio herbariumo (buvo 3104 vnt.). Didesnė dalis augalų buvo sunaikinta tarpukario ir sovietiniais metais. Išlikusiame rinkinyje sukaupti dumblių, kerpių, asiūklių, paparčių ir žiedinių augalų pavyzdžiai. Augalai iškloti ant apytiksliai 28 x 42 cm dydžio kartoninių lapų, pritvirtinti lipniomis juostelėmis. Lapo apačioje, dešiniajame kampe įklijuoti 8 x 6 cm dydžio spausdinti aprašo lapeliai (etiketės). Įrašai (H. Šojaus autografas) daryti plunksna, rudu ir juodu tušu. Vokiečių kalba pateikti duomenys apie augalą (apskritis, aptikimo vieta (gyvenvietė), rūšies pavadinimas (lotynų ir vokiečių kalba)), metai ir rinkėjų pavardės.
Anot tyrėjo Egidijaus Bacevičiaus, Hugo Šojaus augalų rinkinys yra pažintinė ir kultūrinė medžiaga iškilios asmenybės veiklai pažinti bei krašto XIX a. kultūros paveldo dokumentas apie floros tyrimus Rytų Prūsijoje.
Šio katalogo leidybą parėmė Lietuvos kultūros taryba ir Šilutės rajono savivaldybė.

Close Menu
Pakeisti dydį
Kontrastas