Šilutės Hugo Šojaus muziejuje galima aplankyti parodą „LIETUVININKAI“

Šilutės Hugo Šojaus muziejuje galima aplankyti parodą „LIETUVININKAI“

Parodoje „Lietuvininkai“ kviečiame susipažinti su keturiomis Mažosios Lietuvos asmenybėmis, veikla ir kūryba formavusiomis savo regiono tapatumą:

Mažosios Lietuvos patriarchu Martynu Jankumi (1858 – 1946), kuris dar tarpukario metais, kaip spaustuvininkas ir publicistas, tapo krašto legenda. Jo indėlis, leidžiant laikraštį „Aušra“, nepraranda aktualumo iki šiol.

Rašytoja, Klaipėdos krašto gyvenimo metraštininke Ieva Simonaityte (1897 – 1978), kurios darbuose atsispindi plataus istorinio tarpsnio lietuvininkų likimas ir iššūkiai, susidūrus su germanizacijos politika ir svetimos kultūros įsiveržimais.

Architektu Arvedu Kybrancu (1930 – 1997), Mažosios Lietuvos visuomenės veikėjų sūnumi, išsaugojusiu savo identitetą per visą sovietinės okupacijos laikotarpį. A. Kybranco kūrybiniai sprendimai buvo įgyvendinami visoje Lietuvos teritorijoje, nemaža jų dalis – Klaipėdos krašte.

Klaipėdos krašto dailininku, tremtiniu Adomu Braku (1886 – 1952), sunkiomis gyvenimo aplinkybėmis Altajaus krašte atvaizdavusiu savo kasdienybę ir prisiminimus apie Mažąją Lietuvą.

Keturių lietuvininkų pasakojimai bus kuriami pasitelkiant autentiškus, pirmą kartą eksponuojamus kūrybinės veiklos dokumentus, fotografijas, prisiminimus iš Lietuvos literatūros ir meno archyvo fondų.

Projekto vadovė: Vaida Jonušytė

Parodos kuratorė Severija Subačiūtė
Parodos dizainerė Jurga Vodčicaitė

Parodos rėmėjas: Lietuvos kultūros taryba,

Organizatoriai: Lietuvos literatūros ir meno archyvas, Klaipėdos regioninis valstybės archyvas,

Partneris: Jūros šventė

Close Menu
Pakeisti dydį
Kontrastas