Secesijos laikotarpio bufetai atgimė naujam gyvenimui

Secesijos laikotarpio bufetai atgimė naujam gyvenimui

Šilutės Hugo Šojaus muziejuje saugomi ir kaupiami eksponatai, atskleidžiantys Mažosios Lietuvos krašto istorinę ir kultūrinę raidą. Tačiau ne visų esamų bei naujai į muziejų patenkančių istoriją liudijančių daiktų būklė yra gera. Todėl daugumą jų reikia restauruoti ar konservuoti. Šilutės Hugo Šojaus muziejus sėkmingai dalyvauja Lietuvos kultūros tarybos finansuojamuose projektų konkursuose. Ir jau nebe pirmus metus vykdo tęstinį projektą „Eksponatai laikmečio liudininkai“. Tad Kultūros tarybos finansinės paramos lėšomis, prie jos finansiškai dar pridėjus Šilutės rajono savivaldybės pinigus, gali restauruoti istorinius daiktus. 

 

2022 metais šių institucijų pagalbos dėka naujam gyvenimui buvo prikelti du vertingi muziejus baldai. Jie ypatingi tuo, kad tai unikalūs secesijos stiliaus (XIX a. pabaiga ir XX a. pradžia)  bufetai, kurie būdingi būtent Klaipėdos ir Mažosios Lietuvos kraštui.

 

Bufetai buvo pagaminti naudojant minimu laikotarpiu būdingas medžiagas, technologijas ir konstrukciją. Šio stiliaus bufetų pavyzdžių išlikę labai nedaug. Eksponatus antram gyvenimui prikėlė didžiulę baldų restauravimo patirtį turintis meninių baldų pirmosios kategorijos restauratorius Bangutis Prapuolenis.

 

Muziejaus fonduose saugomi bufetai buvo nudažyti juoda spalva. Tačiau, atlikus technologinius tyrimus, buvo nustatyta, kad juoda danga nėra originali. Po ja restauravimo metu rasti originalios šelako dangos likučiai ir tamsiai rudos spalvos (riešuto) beicavimas ant ąžuolo lukšto ar medienos. Originalios dangos plotai buvo gerai išlikę vidiniuose spintelių stalčiukų tvirtinimo skersiniuose. Atlikus bufetų ornamentikos perdažymo sluoksnių atidengimus, restauratorius rado ir auksuotės likučių fragmentus. Pasirodo, kad visa spintelių autentiška ornamentika buvo paauksuota, tik vėliau nutepta bronza ir paskutinio tvarkymo metu pašalinta ir nudažyta juodais dažais. Visa vidinė spintelių dalis ir stalčių vidus buvo perdažyti neautentiškais sidabrinės spalvos dažais, kuruos restauratorius darbo eigoje nesunkiai pašalino. Durelėse trūko dviejų vitražinių stiklų su rėmeliais. Bronziniai rėmeliai buvo pagaminti nauji. Į juos buvo pritaikytas vitražinis stiklas artimas originaliam.

 

Šiais bufetais planuojama atnaujinti vieną iš nuolatinių ekspozicijų – miestiečio kambario interjerą, atspindinčio Klaipėdos krašto gyventojo tradicijas ir gyvensenos ypatumus.

 

Natalija Kučinskaja

 

Bufetai prieš restauravimą
Restauruoti bufetai dar laukia vitražinio stiklo įdėjimo
Close Menu
Pakeisti dydį
Kontrastas