Pranešimas spaudai „Macikų lageris 2.0“ – istorinės atminties įprasminimas

Pranešimas spaudai „Macikų lageris 2.0“ – istorinės atminties įprasminimas

2022 m. Lietuvos kultūros taryba ir Šilutės rajono savivaldybė skyrė finansavimą Šilutės Hugo Šojaus muziejaus įgyvendinamam projektui „Macikų lageris 2.0”. Paraiškos ekspertų vertinimu, organizatoriai tikslingai siekia įveiklinti jautrią istorinę vietą ir tai šiandienos įvykių kontekste įgauna naują aktualią prasmę.

 

2023 m. pradėtas vykdyti edukacinis užsiėmimas „Macikų lageris 2.0”, kurio paskirtis – moksleivius ir jaunimą supažindinti su Macikų lagerių istorija, nacistinės Vokietijos ir SSRS totalitarinių režimų antihumaniška nusikalstama veikla. Tikslui pasiekti pasitelkiami inovatyvūs sprendimai, papildyta realybė. Socialinėse paskyrose prasidėjus diskusijoms dėl šio užsiėmimo tikslingumo ir pobūdžio, norime plačiau paaiškinti istorinį kontekstą ir priemones, kuriomis pateikiamas turinys.

 

Visos edukacinio užsiėmimo priemonės ir būdai aptartos su ekspertais, projekto įgyvendinimui gautas pritarimas iš Šilutės Hugo Šojaus muziejaus tarybos. Macikų lageriai – išskirtinės svarbos istorinės ir kultūrinės atminties objektas, reikšmingas nacionaliniu ir tarptautiniu mastu. Tai vienintelė vieta Lietuvoje ir viena iš retų vietų Rytų ir Vidurio Europoje, kurioje susipynė abiejų totalitarinių režimų kalinimo struktūros. Čia tūkstančiai žmonių buvo laikomi žiauriomis sąlygomis, daugelis kalinių buvo pasmerkti kankinančiai mirčiai.  

 

Pasak prof. dr. Vyganto Vareikio, Lietuvoje yra pastebimas išaugęs susidomėjimas vadinamuoju „tamsiuoju“ (konfliktų) paveldu – įvairiais totalitarinių režimų nusikaltimų arba jų aukų atminimą įprasminančiais materialiais objektais. Tokie objektai tampa ne tiktai lankytinomis ir minėtinomis vietomis, kuriose gali būti suvokiama ir permąstoma žmogiškųjų kančių istorija, bet ir turistinės traukos centrais bei materialiomis valstybinės istorinės atminties politikos vietomis. 

 

Edukacinis užsiėmimas – pabėgimo ir galvosūkių kambarys – sukurtas norint supažindinti muziejaus lankytojus su sudėtinga Macikų lagerių istorija. Stengdamiesi kuo greičiau įveikti paruoštas užduotis ir išlaisvinti tunelyje „įstrigusius“ karo belaisvius, dalyviai turės susipažinti ne tik su muziejaus ekspozicijose esama medžiaga, bet ir užsiėmimo metu pateikiama informacija. Tai istorijos pamoka, per kurią dalyviai susipažins su lagerių istorija ir jų unikalumu, praplės žinias apie tamsiausią naujausiųjų laikų Lietuvos istorijos periodą.

Close Menu
Pakeisti dydį
Kontrastas