Lietuvos mokslų akademijos diena „Paveldas ateičiai“

Lietuvos mokslų akademijos diena „Paveldas ateičiai“

2021 m. rugsėjo 22 d. Šilutėje buvo minima Lietuvos mokslų akademijos diena „Paveldas ateičiai“, skirta Europos paveldo dienoms. Tą dieną Lietuvos mokslų akademijos delegacija, lydima Šilutės rajono mero pavaduotojo Sigito Šepučio, Kultūros poskyrio vedėjos Vilmos Griškevičienės, Klaipėdos universiteto dėstytojų dr. Silvos Pocytės ir dr. Vlado Žulkaus, profesoriaus Domo Kauno, Šilutės kraštotyrininkų ir muziejaus darbuotojų, aplankė ir pagerbė Macikų nacistinės Vokietijos karo belaisvių stovyklos bei Sovietų Sąjungos Gulago lagerių aukų palaidojimo vietas ir Šilutės evangelikų liuteronų senųjų kapinių kompleksą.

 

Antroje dienos dalyje Šilutės Hugo Šojaus muziejuje vyko susitikimas su Šilutės krašto bendruomene. Renginio metu pranešimus apie iškilių asmenybių atminties puoselėjimo užduotis Saugose skaitė prof. dr. Domas Kaunas ir dr. Silva Pocytė, o apie Šilutės miesto senąsias evangelikų liuteronų kapines, jų vertingą palikimą ir tvarkymo principus – muziejaus archeologas Mantas Užgalis. Vėliau vyko diskusija dėl senųjų kapinių sutvarkymo ir atminties įprasminimo. Šiuo klausimu pasisakė ir savo pasiūlymus pateikė akademikai dr. Vladas Žulkus, istorikas, dr. Egidijus Aleksandravičius ir dailėtyrininkė dr. Dalia Klajumienė, kiti renginio dalyviai.

Renginio metu muziejuje buvo iškilmingai atidaryta Literatūrinės svetainės ekspozicija. Ji skirta žymiems Šilutės krašto rašytojams, spaudos leidėjams: Hermanui Zudermanui, Ievai Simonaitytei, Šarlotei Kaizer, Ernstui Vichertui, Vilhelmui Storostai-Vydūnui, Martynui Jankui. Po atidarymo ceremonijos, dalyvaujant autoriui, akademikui, prof. habil. dr. Domui Kaunui ir Klaipėdos universiteto docentei dr. Silvai Pocytei ir Šilutės pirmosios gimnazijos istorijos mokytojui Algirdui Gečui buvo pristatyta monografija ,,Martynas Jankus: tautos vienytojas ir lietuvių spaudos kūrėjas“. Jau vakarop susirinkusieji žiūrėjo kino filmą, susuktą pagal Ievos Simonaitytės kūrybą.

 

Renginio akimirkos

 

Close Menu
Pakeisti dydį
Kontrastas