KVIEČIAME Į FILMO ,,HERKUS MANTAS” PERŽIŪRĄ

KVIEČIAME Į FILMO ,,HERKUS MANTAS” PERŽIŪRĄ

Nors Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus parengta paroda „Apgiedokime Prūsijos žūtį“ jau iškeliavo, tačiau šiai parodai skirti renginiai tęsiasi. Lapkričio 30-ąją 17 val. kviečiame į kino vakarą – bus rodomas 1972 m. Lietuvos kino studijoje sukurtas istorinis meninis filmas „Herkus Mantas“.

 

Lietuviška klasika tapęs Marijono Giedrio filmas „Herkus Mantas“ kviečia pažvelgti į sudėtingas humanitarines ir istorines temas per dinamiškai įtraukiančią kino prizmę. Vaidybinis istorinis dviejų dalių filmas pasakoja apie XIII a. Didžiojo prūsų sukilimo vadą Herkų Mantą. Filmo kūrėjai: scenarijaus autorius – Saulius Šaltenis; režisierius statytojas – Marijonas Giedrys; kompozitorius – Giedrius Kuprevičius; operatorius statytojas – Jonas Tomaševičius. Filme vaidino aktoriai: Antanas Šurna – Mantas (tėvas ir sūnus); Eugenija Pleškytė – Kotryna; Algimantas Masiulis – Samilis; Stasys Petronaitis – Koltis; Pranas Piaulokas – Auktumas; Algimantas Voščikas – Glapas; Aleksandras Vokačius – riteris Hirchalsas, Kotrynos brolis; Vytautas Paukštė – vyskupas; Gediminas Karka – krivis Alepsis; Danutė Krištopaitytė – lietuvių kunigaikštytė; Viktoras Šinkariukas – Visgaudas ir kiti.

 

Pirmasis režisierius, kurį sudomino ši asmenybė, buvo Almantas Grikevičius, jį sužavėjo jaunatviška istorijos dvasia: „Kai ėmėmės „Herkaus Manto“, Paryžiaus Sorbonos universitete vyko studentų maištai. Tai buvo revoliucija prieš senius Europoje. […] Taip staiga supratau, kad reikėtų kurti filmą Lietuvoje be barzdotų vaidilų ir kitokių senių. […] Norėjau sukurti filmą apie jaunimo jėgą, troškulį, kitokią meilės sampratą. Tikėjausi, kad jeigu toks Mantas būtų sukurtas ir jį pamatytų Vakarų žmonės, jie, be jokios abejonės, atpažintų save ir tai, kaip jie kovojo dėl savo teisių per Paryžiaus revoliuciją.“ Nepaisant autoriaus susidomėjimo, filmo pastatyti, deja, nepavyko dėl keleto išorinių kliūčių tuometinėje sovietinėje kino industrijoje. Ilgainiui filmas buvo patikėtas režisieriui Marijonui Giedriui, kuris pabaigė filmą, kurį turime šiandien. Filmas „Herkus Mantas“ kalba apie tokias sudėtingai išnarpliojamas temas, kaip žmogaus prado dvilypiškumas, įtampa tarp asmeninių vertybių ir kolektyvinių normų bei patriotiškumas. Filmo esmė nusakoma pirmuosiuose titruose: „Šis filmas – memorialas prūsams, tautai savo kalba ir kultūra giminingai  lietuviams, išnaikintai  kryžiuočių ordino. XIII a. prūsai sukilo ilgam paralyžiuodami kryžiuočių veržimąsi į rytus ir krito žūtbūtinėje kovoje, palikdami pavergėjamssavo žemes ir savo vardą…“

Close Menu
Pakeisti dydį
Kontrastas