Adventas ir Kūčių naktis – mistiškiausias metų laikotarpis

Adventas ir Kūčių naktis – mistiškiausias metų laikotarpis

Nuo pat Vėlinių tebesitęsia laikas, kai visa Žemė panirusi į Vėlių pasaulį, kai šį ir aną gyvenimą skiria tik plonytė riba, dėl to norintieji gali žvilgtelėti į būsimus metus, tereikia žinoti, kaip. Populiariausi yra vedybiniai burtai ir orų spėjimai. Parinkome jums keletą senovinių būrimų iš Mažosios Lietuvos. Pabandykite. Gali būti, kad tai veikia ir šiandien…

Po Kūčių vakarienės merginos eina tvorų apkabinti. Jei pavyksta apkabinti porinį statinių skaičių – laukia draugystė ar vedybos, jei neporinį – liksi viena.

Reikia surašyti visų pažįstamų vaikinų (merginų) vardus, einant gulti padėti po pagalve, o ryto metą traukti – tai ištrauksi savo būsimojo ar būsimosios vardą.

Populiarus bato, šlepetės metimas: reikia nesitaikant ją mesti per petį. Jei nukris nosimi į duris – greit vestuvės.

Padėdavo po lėkštutėmis aukso žiedą, rūtų šakelę ir žemių. Buriamajam užriša akis ir apsuka tris kartus. Tada jis ateina prie stalo ir ima kažkurią. Jei nutveria žiedą – bus vestuvės, jei žemės – mirs.

Orai būdavo svarbūs ir žvejams, ir žemdirbiams, dėl to šių spėjimų taip gausu. Sakoma, jei Kalėdų naktis žvaigždėta, kitame mete daug obuolių bus, o kad apsiūkusi – daug javų. Jei po Kūčių vakarienės dangus giedras, žvaigždėtas, žvaigždės susimetusios krūvomis – gerai dės vištos. Jei Kalėdos juodos, tai Velykos baltos. Kokie orai būna Kūčių dieną, tokie bus ir per Jonines. Į medį įkeldavo vėtrungę ir žiūrėdavo: jei vėtrungės virvė sušlampa, bus lietingas pavasaris, jei vėtrungė pasisuka į pietus – šilti, derlingi metai, jei į vakarus – šlapi, blogi.

Gali ir pats žmogus prie savo gerovės prisidėti. Kūčių vakarą visų gyvulių tvartuose būdavo pabarstoma žirnių ir kviečių, kad gerai sektųsi gyvuliai. Kas Kalėdų rytą anksčiau atsikels, tas greičiau vasaros darbus apsidirbs, o kas per Kalėdas ilgiau miegos, tas vasarą kalėdos. Kūčių vakare reikia nušutinti žirnių ir tą vandenį perkošti per šiaudus, po to nuėjus į sodą tais šiaudais apraišioti medžius, kad kitąmet daugiau obuolių ir kriaušių užderėtų, kad raganos neateitų bėdos padaryti.

Jau poryt vėl pradės ilgėti dienos, ims suktis naujas metų ratas. Pradėkime jį taikūs ir džiugūs, nešdamiesi praeities išmintį ir ateities viltį. Mes nežinome, kas mūsų laukia, bet juk tikros dovanos dažniausiai būna supakuotos… Šviesių ir stebuklingų šv. Kalėdų!

Close Menu
Pakeisti dydį
Kontrastas